nybaktmamma gravid

10 vanlige spørsmål om fødsel

En fødsel er noe av det tøffeste vi kvinner vil være med på her i livet, og det er derfor viktig å stille godt forberedt. Vi kvinner snakker masse med hverandre om fødsel, men noen spørsmål sitter litt inne å stille.

BAM-bladet har laget en liste over 10 gjengangere mange kvinner virkelig lurer på. Ekspertene på området er Ragna Larsen fra jordmorkontoret MamaStork i Stavanger og Cathrine Trulsvik fra Jordmorteamet i Akershus.

Les også: 9 tegn på fødsel

10 OFTE STILTE SPØRSMÅL OM FØDSEL

1. Kommer jeg til å bæsje på meg?

Dette er noe de fleste frykter, spesielt siden partneren som oftest er til stede. Jordmor Cathrine Trulsvik mener dette skjer med alle mens jordmor Ragna Larsen har en annen erfaring. Hun mener dette skjer med de færreste siden de fleste blir løse i magen i forkant av fødselen og går på do.

De fleste velger også klyster før man skal føde. Det er uansett ikke snakk om mye avføring, og om det skjer skjer det ved utpressingen.

Husk at partneren som oftest da er trygt plassert ved hodet ditt, så dette er ikke noe partneren din vil se!

2. Vil jeg revne?

Spesielt førstegangsfødende ser for seg at man revner fra front til bak under fødselen. I følge jordmødrene skjer dette så og si aldri. Det er faktsik sjeldent at man revner i det hele tatt! Mange får derimot små overfladiske bristinger nedentil som sys raskt og som leges i løpet av få dager.

Det er noe du kan gjøre selv for å forebygge brister:

– Holde vevet friskt nedentil ( om du feks får soppinfeksjon må det behandles)

– Forberede mellomkjøttet og jevnlig smøre det med olje de siste seks ukene før fødsel

– Samarbeide med jordmor under fødsel så hodet kommer forsiktig frem og vevet rundt får tøyd seg forsiktig

Les også: Kan orgasme sette i gang fødselen min?

3. Må jeg undersøkes innvendig under fødselen?

Ja, det må du belage deg på. De fleste blir sjekket innvendig i det man kommer på sykehuset. Deretter blir man sjekket etter et par timer og igjen når man skal presse.

I følge jordmødrene skjer sjekken slik at man får to fingre ført opp i skjeden for å sjekke hvor dypt hodet står i bekkenet og hvor stor åpningen er. Det er viktig å slappe godt av når dette gjøres- da gjør det nemlig ikke vondt! Senk skuldrene og pust dypt.

4. Vil jeg miste kontrollen under fødselen og lage rare lyder?

Mange er redde for å miste kontrollen under fødselen. I følge jordmødrene er det umulig å ha kontroll under fødselen.

Det er viktig å slippe kontrollen og la kroppen styre det som skjer. De “rare” lydene er naturlige og kan være til god hjelp. Lydene kan virke lindrende i seg selv!

Jordmødrene legger til at det ikke tar lang tid fra mor lager disse lydene til de hører barneskrik.

Les også: Hva er ammehår?

5. Hva om jeg ikke knytter meg til barnet?

Morsfølelsen er ikke noe man kan bestemme over. Tilknytningsprosessen starter allerede mens barnet ligger i magen, men den store morsfølelsen kan komme med en gang barnet blir lagt på brystet, eller den kan komme etter uker eller måneder.

Trulsvik sier det er viktig å ha barnet inntil deg så mye som mulig for å raskere få morsfølelsen. Ta deg tid til å bli kjent med det nye vidunderet. Snakk med partneren din om dette og oppsøk profesjonell hjelp om du føler du trenger det.

6. Vil mannen miste all lyst på meg fremover?

Jordmødrene er enige om at dette er noe du ikke skal tenke på. Mannen kommer til å være så stolt over deg over hva du har fått til og vil se på deg på en annen måte for all fremtid – på en positiv måte.

Fødselen vil ta forholdet til et nytt nivå!

7. Vil jeg ha vondt lenge etterpå?

Larsen sier kroppen heler seg fort, men de aller fleste er ømme nedentil i noen dager etter fødselen.

Dette varierer veldig, og det er derfor noen som er ømme en uke eller to etter fødsel også.

8. Vil det gjøre veldig vondt?

Fødselen krever minst 100% av deg- faktisk mer enn du tror du klarer. Men husk at vi kvinner har superkrefter og at disse superkreftene dukker opp når vi trenger de mest!

Larsen sier vi må tenke på rier på en annen måte enn å ha vondt- det er egentlig noe veldig fint! Det er babyen din som dytter på og vil ut!

Når babyen er ute er det over!Husk at med hver rie er du nærmere målet. Jordmødrene legger til at slik tankegang har enorm effekt.

Les også: Hva bør jeg gi i fødegave ?

9. Hva om smertestillende ikke virker?

I følge jordmødrene virker smertestillende uansett hva du velger, men det er viktig å huske at det kun gir deg en liten pause i arbeidet.

Det er viktig å huske at fødselen ikke er farlig, og at smerte heller ikke er farlig! Dette er noe vi kvinner klarer både med og uten smertelindring, selv hvor vondt det kjennes!

10. Vil vannet gå som et plask?

I prinsippet kan vannet gå når som helst, men det er sjeldent det skjer som på film. Som regel går vannet når riene har hodlt på en stund og da kommer det i små mengder.

De fleste opplever at vannet går hjemme eller på sykehuset.

 

Trenger du klær til babyen – kjøp babyklær hos Småungene