jul med småbarn

7 råd for Julen med baby

Julen nærmer seg og er det din første jul med en baby vil det være en ny opplevelse, og en del spørsmål du har i forkant. Her kommer 7 råd og tips som er ment å gjøre julefeiringen både hyggeligere og tryggere.

1. Kjøp julegaver på nett – få de levert hjem

For mange er det hektiske dager og julegaveshoppingen kan føles som stress. Da kan det være et godt råd å gjøre julegaveshoppingen på nett og få gavene levert hjem på døren.

Barneklær som julegaver er alltid populært og gode ullklær og bambusklær til de små barna holder de varme og gode gjennom hele vinteren.

2. Julepynt og juletre som ikke faller ned

Det blir ikke jul uten julepynt, nisser og juletre. Mange babyer og små barn ønsker å se nærmere på – og smake på – disse og her er det lurt å tenke gjennom hva som plasseres hvor og hvor lett det er å få tak i.

Spesielt juletreet kan det være farlig om velter, så var obs på krabbende babyer!

3. Lek ute, men pass på kulden

Julen handler også om å være sammen som familie, og det kan være godt å komme seg ut. Ta med de små babyene ut for å leke, gå på ski, trille tur eller bare oppleve snø.

Det er naturligvis forskjellige avhengig av hvor gammel babyen er, men ofte anbefales det ikke at babyer er utendørs om det er kaldere enn minus 10 grader. De første månedene bør ikke en baby være ute om det er minusgrader.

Les også: Kan en baby være ute når det er kaldt?

4. Mange nye leker, men pass på små deler

Spesielt på og etter julaften blir det mange nye leker for babyen. Ikke bare gavene som pakkes opp, men embalasje, bokser, esker eller en tomflaske.

Nye leker er alltid mer spennende enn de gamle, du vil oppleve at babyen vil utforske og teste nye leker. På julaften når pakkene åpnes bør du passe på at en baby ikke får tak i små deler eller biter som kan sette seg fast i halsen.

5. Varme gryter og levende lys

I julen er det mange levende lys og fyr i peisen eller ovnen. Middagsbordet har også ofte varme gryter og former.

Pass på at babyen din ikke får tak i eller kommer borti varme gryter eller levende lys. Det sier seg kanskje selv, men det er fort gjort å glemme i alt som skjer.

6. Smak på julematen, men pass på salt

Det er mye god mat i julen og det er ikke så mye i veien for at også de små barne kan få smake litt. Det du skal passe på er at mye av julematen har store mengde salt og sukker. Barnets nyrer tåler ikke mye salt den første tiden, og sukker er tomme kalorier som disponerer for hull i tennene.

Les mer her: Kumelk og gluten til babyer

7. Hele familien samlet

Julen blir best med hele familien samlet og med fred og ro til å være sammen, kose seg og nyte øyeblikkene. Ta dere tid til å være sammen med de små og bruk tid sammen. Husk at alkohol påvirker deg og hvordan du oppfører deg. Selv små endringer kan oppfattes av barna og virke skummelt. Drikk med måte – og tenk på barna.

God jul !

Se også: Hva bør man gi i gave til en nybakt mamma?