Er jeg gravid?

7 tegn på at du er gravid

Er du gravid? Uansett om du forsøker eller ei kan det i starten være vanskelig å vite helt sikkert. Her er de mest vanlige symptomene på at du er gravid.

En graviditet kan med sikkerhet fastslåes 14 dager etter uteblitt menstruasjon. I mellomtiden, her er noen vanlige symptomer og tegn på at du er gravid.

Les svaret på: Bør jeg ta tidlig ultralyd?

1. Ingen mensen

Kanskje det tydeligste tegnet på at du er gravid er at du ikke lengre får mensen. Men det er ikke alle som mister mensen, og du kan ha småblødninger de første par måndene av graviditeten.

2. Små blødninger

Mange små blødninger kan være et symptom på at du er gravid. Mange opplever en liten festeblødning som kan forveksles med menstruasjon.

3. Ømme bryster

Ømme og spente bryster kan være et tegn på at du er gravid og at kroppen har startet å tilpasse seg.

4. Trøtt og sliten

Det tar på å være gravid og det vet kroppen din som dermed ønsker å spare og samle på kreftene. Dermed blir du mer trøtt og sliten enn til vanlig.

Les svaret på: Hvor mange kilo bør jeg legge på meg som gravid?

5. Morgenkvalm

Ca 8 av 10 gravide kvinner er plaget av kvalme tidlig i svangerskapet og rundt halvparten kaster opp. Ofte er det verst om morgenen, men det er ikke uvanlig at det varer utover dagen også.

Heldigvis går kvalmen over for de fleste rundt 3 måneder inn i svangerskapet.

6. Tisse oftere enn vanlig

Når du er gravid produseres det ekstra hormoner og mer væske. Det gjør at du må tisse oftere enn tidligere, spesielt vanlig er det å måtte stå opp om natten for å tisse.

7. Sulten

Kroppen trenger mer næring når du er gravid og det merkes ofte ved at du er mer sulten. Spis sunt og jevnt.

Les svaret på: Kan orgasme sette i gang fødselen min?

Når du er gravid

For å finne ut om du er gravid bør du ta en graviditetstest. Hvis den viser at du er gravid så er du det, mens om den viser at du ikke er gravid og det er tidlig i svangerskapet spesielt om du tar testen i dagene før du normalt har mensen.

Har du en positiv graviditetstest, bør du bestille time hos jordmor eller lege. Har det gått én til to måneder etter uteblitt menstruasjon bør du også bestille en time. Der får du veiledning og informasjon om svangerskapsomsorgen, i tillegg til at det tas blodprøver, måles blodtrykk og hvordan du søker om fødeplass.

Les også: 9 tegn på at fødselen er i gang og du skal føde

Les også: Mitt beste tips til nybakte mammaer (og pappaer)