fødestuen

Hva skjer den dagen du skal føde og drar til fødeavdelingen

Skrevet av: Victoria Hodt / JordmorNytt

Du nærmer deg termin og kjenner på kroppen at noe er i ferd med å skje. Dette er kanskje tiden hvor du går å kjenner etter små og store tegn på at fødselen skal begynne.

Du har kanskje lest og fått informasjon av jordmor i svangerskapet om tegn på at fødselen er i gang og når du skal kontakte fødeavdelingen. Allikevel syns du det er vanskelig å vite akkurat når du skal reise inn til fødeavdelingen. Du er kanskje redd for å komme inn for tidlig eller kanskje du syns det er litt skummelt å ringe inn?

Du vet best

En viktig beskjed til alle fødekvinner her er at du vet best. Det er du som er gravid og er mesteren til å kjenne de endringer som skjer med kroppen din eller barnet i magen.

Hvis du opplever endringer, er usikker eller trenger en bekreftelse på at barnet i magen har det bra så ta kontakt. Vi er på fødeavdelingen døgnet rundt for deg og ditt barn.

Lurt å ringe på forhånd

Så hva skjer den dagen fødselen setter i gang og du går inn dørene på fødeavdelingen?

Det kan være lurt å ringe inn til fødeavdelingen før du kommer. Når du ringer inn får du snakke med en jordmor som lytter til hva du har å si og jordmoren gjør en vurdering på om det er nødvendig å ta turen inn til fødeavdelingen.

Det er viktig at du tar med deg alle papirene dine, som for eksempel helsekort, blodprøvesvar, ønskebrev og lignende. Om du ikke rekker å ta med deg fødebaggen så har vi det mest nødvendige på fødeavdelingen.

Hva som skjer når du kommer varierer fra avdeling til avdeling, men nedenfor vil jeg skissere litt generell informasjon om hva du kan forvente deg.

Du blir møtt av en jordmor som bringer deg inn på et undersøkelsesrom. Opplever jordmor at du er i aktiv fødsel ut ifra kroppsspråket ditt, tidligere fødselshistorie og det du forteller går dere direkte på fødestue.

Hva skjer på undersøkelsesrommet

På undersøkelsesrommet skjer blant annet:

Måling av blodtrykk, puls og temperatur.

Urinprøve: Du trenger ikke å ta med deg en urinprøve. Du tar urinprøven på fødeavdelingen.

Registrering av rier: Vi registrer rienes hyppighet, intensitet og lengde.

Kjenner på magen din: Jordmor vil kjenne på magen din for å få informasjon om blant annet hvordan barnet ligger, om hodet ligger ned, om hodet er festet, hvilke side ryggen ligger på, mengde med fostervann og barnets størrelse.

Registrering av barnets hjertefrekvens: Registrering av barnets hjertefrekvens er noe av det viktigste vi gjør og gjøres ved at jordmor lytter med doppler, eller jordmorstetoskop, eller setter på en CTG. Registreringen skjer over tid, gjerne i 20 minutter om alt ser normalt ut. Husk at barnets hjertefrekvens er høyere enn vår.

Vaginalundersøkelse: Ved behov gjøres en vaginalundersøkelse som gir informasjon om hvor langt du har kommet i fødsel. Mormunnen gir oss ikke bare informasjon om hvor stor åpning det er, men også konsistens, lengde og plasseringen av åpningen er verdifull informasjon. Vi får også informasjon om hvor i fødselskanalen hodet står og hodets plassering.

Undersøker om det er vannavgang: Om du er sikker eller usikker på om vannet har gått ta på deg et bind. Jordmor vil se på bindets innhold for å bekrefte en eventuell vannavgang, videre hvilke farge, mengde og konsistens fostervannet har er også viktig informasjon.

Risikovurdering av deg og ditt barn: Jordmor vil innhente all nødvendig informasjon om helsetilstanden til deg og ditt barn. Har du eller ditt barn økt risiko for komplikasjoner under fødselen må dette følges nøye opp.

Ulike risikofaktorer kan for eksempel være diabetes, høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, mors alder, barnets størrelse, seteleie, tvillinger, tidligere keisersnitt, langvarig vannavgang, overvekt, allergier og lignende.

Jordmor har taushetsplikt

Vi har strenge retningslinjer og prosedyrer som gir føringer på hvordan fødselen skal håndteres hvis risikofaktorer er tilstede. Dette vil du få god informasjon om. Jordmor har taushetsplikt.

Undersøkelsene utføres for å forsikre oss om at du og ditt barn har det bra. I tillegg gjøres en vurdering på om du er i aktiv fødsel og dermed kan flyttes til fødestue.

Aktiv fødsel

Aktiv fødsel defineres på ulike måter, men som regel regnes du i aktiv fødsel ved en mormunnsåpning på 4 cm, med eller uten vannavgang og regelmessige rier.

I enkelte tilfeller er det nødvendig at du må være på fødeavdelingen før du er i aktiv fødsel hvis det foreligger risikofaktorer som må følges opp.

I tillegg er det også kvinner som har behov for eller har et sterkt ønske om å være på fødeavdelingen i fødselens latensfase og det tar vi selvfølgelig hensyn til om det er kapasitet.

Anbefalt amming

Dette er anbefalt ammeperiode

Ammeperioden er den tiden hvor babyen blir ammet og får morsmelk enten helt eller delvis. Men hvor lenge skal du amme og hva er signalene for at du kan starte å trappe ned.

Les også: Tegn på fødsel

De fleste starter å amme rett etter at babyen blir født, men det er helt vanlig å bruke litt tid på at ammingen fungerer godt. Ta tiden til hjelp og lytt til signaler fra babyen din.

Helsedirektoratet anbefaler å fullamme til babyen er 6 måneder gammelt, men at babyen kan starte å smake på enkelte matvarer fra rundt 4 måneder gammel.

La babyen bestemme

Når ammingen fungerer kommer ofte spørsmålet om når og hvor mye. Det som er så fint er at du får god hjelp av babyen din til å svare på dette.

Det mest vanlige svaret på hvor ofte babyen skal ammes er at babyen bør selv få bestemme når det skal ammes.

Noen babyer bruker litt tid på å skjønne hvordan de skal suge på puppen, mens andre babyer skjønner dette nesten med en gang. De første ukene spiser babyen veldig ofte og det er ikke uvanlig med 8 til 12 måltider pr døgn, noen ganger enda mer.

Ammingen i starten kan ofte oppleves som ammeperioder / ammeepisoder som glir over i hverandre. Antall amminger vil gradvis bli redusert, men det er ingen fasit på hvor fort.

Jo oftere du ammer, jo mer melk vil du produsere. Dette er kroppen og babyen måte å regulere tilbud og etterspørsel etter morsmelk slik at det er nok melk til babyen. Hvis babyen din spiser lite kan det være lurt å følge med på vekten for å være sikker på at den vokser og legger på seg. Ta kontakt med helsestasjonen om du er usikker.

Mer om Amming:

Hva er ammehår?

Kan jeg drikke kaffe når jeg ammer?

Hvor ofte skal babyen ammes?

Kan jeg svømme når jeg ammer?

Kan jeg ta solarium når jeg ammer?

Kan jeg ta badstu når jeg ammer?

Kan jeg farge håret når jeg ammer?

Kan jeg få bedøvelse hos tannlegen når jeg ammer?

Kan jeg ta paracet når jeg ammer?

NybaktMamma gutt blader høst

Rett til barnehageplass for babyer født i september og oktober

Over 40.000 ettåringer begynner denne høsten i barnehagen for aller første gang. Nå har også babyer som er født i september og oktober rett til barnehageplass.

− Vi er glade for at enda flere barn nå får tilbud om en barnehageplass, sier fungerende kunnskapsminister Elisabeth Vik Aspaker.

Trenger du klær til barnehagen? Kjøp barnehageklær her

31. Oktober

Alle barn som fyller ett år i perioden 1. september til 31. oktober, har nå rett på barnehageplass innen utgangen av den måneden de er født i.

Barn som fyller ett år innen utgangen av august, har som tidligere rett til plass i løpet av august.

− Barnehagepolitikken har så langt handlet om å skaffe barnehageplass til alle. Regjeringen er opptatt av at disse barnehageplassene skal være gode, sier Vik Aspaker.

Kilde: Regjeringen.no
Nybaktmamma - fargeblyanter barnehage

Barnehage viktig for resultater på skolen

Norge bruker to prosent av BNP på barnehager, og ligger dermed på topp blant OECD-landene, viser en ny oversikt fra Education at a glance 2016 og kunnskapsdepartementet. Sverige bruker 1,9 prosent.

– Norge er i verdenstoppen når det gjelder hvor mye penger vi bruker på barnehager. – Vi satser på god kvalitet i barnehagene fordi vi vet at tidlig innsats er viktig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Tegn på fødsel

Barnehage viktig for resultater på skolen

Barn som har gått minst ett år i barnehage har bedre resultater på skolen enn barn som ikke har gått i barnehage, viser analyser av den forrige PISA-undersøkelsen.

Norge skiller seg ut ved at nesten alle norske toåringer går i barnehage. Av de 35 medlemslandene i OECD er det bare Danmark som har høyere dekningsgrad for toåringer.

– Tidlig innsats er viktig for å fange opp barn som sliter eller bare trenger litt ekstra støtte for å utvikle språket. Et godt barnehagetilbud kan være avgjørende for å gi disse barna en god start i livet, understreker Røe Isaksen.

Norske barnehager har høyere bemanning enn gjennomsnittet i OECD. I Norge er det i snitt fem barn per barnehageansatt og 11 barn per barnehagelærer. OECD-snittet er 11 barn per ansatt og 14 barn per barnehagelærer.

Les også: Hva er barnemark og småmark?

Penger

Dette må du vite om barnetrygd

Barnetrygd har vært delt ut til foreldre i Norge helt siden 1946 og er ment å hjelpe til å dekke noen av kostnadene som er ved å ha barn. Her får du informasjon og nyttige råd om barnetrygden.

De siste årene har utbetalingen for barnetrygden vært på 970 kroner pr barn pr måned i henhold til satsene fra NAV.

Barnetrygden er skattefri.

Les også: Tegn på fødsel

NAV styrer barnetrygden

Det er NAV som håndterer og styrer barnetrygden etter regler fra Stortinget. Så snart et barn blir født og registrert i folkeregisteret starter det automatisk utbetaling.

Det betyr at utbetalingene i praksis starter når barnet er én til to måneder gammel og varer til måneden før barnet fyller 18 år.

Opp til 18 år

Du får barnetrygd for hvert barn du har som er under 18 år og som bor i Norge.

Frem til mai 2000 var grensen 16 år, mens det frem til 1970 bare ble delt ut barnetrygd til enslige forsørgere og dere første barn.

I 2004 ble det utbetalt 14,2 milliarder kroner til 1.075.000 barn i Norge.

Så lenge barnet er født i Norge går barnetrygden av seg selv. Det er selvfølgelig en rekke unntak og regler, og de kan du lese mer om hos NAV.

NybaktMamma baby

9 ting du gjør som nybakt mamma

Uansett hvor godt forberedt du er på å bli mamma (eller pappa)…
Nettbutikk barneklær smaungene

Barneklær nettbutikk: Her bør du kjøpe barneklærne

Nettbutikker med barneklær øker stadig og det gir et godt utvalg…
nybakt mamma gave

Nybakt mamma gave - dette ønsker hun seg

Nybakte mammaer fortjener både oppmerksomhet og en liten gave…
Oreo kake kjeks

Nybakt mamma oreokake - verdens beste kake?

Alle nybakte mammaer vet hvor godt det er med kake, og det er…
Frukt og grønnsaker

Hvordan forebygge allergi hos barn?

Vi har ikke fasiten på hvorfor noen utvikler matvareallergi…
Nybakt Pappa

Verdens beste pappa

NRK har våren 2016 sendt TV-serien Verdens beste Pappa som viser…
Nybaktmamma - fargeblyanter barnehage

Mer gratis kjernetid i barnehage

Regjeringen utvider fra 1. august muligheten for gratis kjernetid…
Baby gråter

Hva betyr babygråten?

Babyen snakker med deg fra dag en gjennom gråten, men det kan…
nybaktmamma gravid

10 vanlige spørsmål om fødsel

En fødsel er noe av det tøffeste vi kvinner vil være med på…
Søskenkrangling

Så mange barn stammer

Å lære å snakke kan by på utfordringer og det blir ikke lettere…
Nybakt mamma

97 % av alle barn bruker mobil

Mobilen blir et stadig mer vanlig syn også hos små barn. Nå…
Gravid mamma klar for å føde.

Ikke snus når du er gravid

De fleste vet at du ikke skal røyke eller drikke alkohol når…
Nytt navn til babyen

Barnehageplass også for barn født i september og oktober

Nå blir det barnehageplass også til barn som er født i september…
Syden baby

Syden med baby og små barn

Som nybakt mamma og med en baby blir det med en gang andre behov…
Slik blir du kvitt bleieutslett

Bleieutslett - info og gode råd

Bleieutslett er vanlig for barn som bruker bleie og kjennetegnes…
Bade baby fot

Hvordan bade en baby?

Å bade en baby er flotte øyeblikk for både store og små.…
Baby får tenner

Kolikk for nyfødt babyer

Kolikk er noe rundt hvert 4. nyfødte baby får og starter normalt…
Hvordan få babyen til å bruke smokk?

Hvordan få babyen til å bruke smokk?

Det er ingen selvfølge at en baby skal begynne å bruke smokk,…
vinter

Hvordan kle barn som sover ute om vinteren?

Mange babyer sover ute, og som nybakt mamma er det lurt å vite…
nybakt mamma baby

Babynavn 2015: disse navnene er mest brukt

Hva skal barnet hete? Det må du nesten finne ut selv, men her…
Vinter snømann

21 ting å gjøre med barna om vinteren

Med eller uten snø er vinteren en flott årstid til å ta med…
Barneklær ull

Derfor bør barn bruke barneklær i ull

Barneklær i ull er og blir veldig bra. Og hvis du ikke var overbevist…
Baby sover

Vil forby sprinkelseng-beskytter for baby etter økning i dødsfall

Ny forskning viser at sprinkelseng-beskyttere, det vil si sengepolstring…
Slik slutter baby å gråte

Slik får du baby til å slutte å gråte

En baby som gråter er ikke hyggelig for hverken store eller…
Nybakt mamma

Julegaver-tips til babygutt og babyjente

Hva skal du kjøpe i julegave til de små babygutter og babyjenter…
Hvordan få babyen til å bruke smokk?

Disse 18 smokkene har ikke kreftfremkallende giftstoffer

Smokk er noe av det mange babyer har mest i munnen de første…
Når begynner baby å gå

Når begynner barn å gå

Rundt halvparten av alle babyer og barn går på sin første…
Høst babyklær

10 tips til babyklær du trenger om høsten

Høsten er her og det er på tide å fylle opp garderoben til…
Babyklær 0-2 år

Babyklær størrelse - str guide for babyklær

Størrelsene for babyklær følger hvor lang babyen er. Her er…

Hva er barnemark og småmark?

Småmark - også kjent som barnemark - er noe alle som har barn…

Så mange angrepiller (nødprevensjon) selges i Norge hvert år

Ønsker du ikke å bli nybakt mamma, kan en angrepille - eller…
Baby spiser

9 råd for å unngå kresne barn som ikke vil spise

Når et barn spiser godt blir normalt både store og små i bedre…
Nybakt Mamma baby

Spørsmålene helsestasjonen får fra nybakte mammaer

Helsesøster på Frogner helsestasjon, Tonje Rød, svarer her…
Nybakt Mamma'er blir stadig eldre

Nybakte mamma'er blir stadig eldre

I 2014 ble det født 59.937 barn i Norge noe som er helt på…
Hvor ofte skal en baby ammes?

Hvor ofte skal babyen ammes?

Hvor ofte skal babyen ammes? Dette er et veldig vanlig spørsmål…
Barneklær med UV beskyttelse

Barneklær med UV beskyttelse

Visste du at barn som blir brent av solen har større sannsynlighet…
Forbrukerrådet har testet 35 av årets solkremer

Test av 35 solkremer - 14 solkremer til barn

Forbrukerrådet har testet 35 solkremer for hormonforstyrrende…
Anbefalt amming

3 tips for å lykkes med ammingen fra helsesøster

For nybakte mammaer kan ammingen være en utfordring. Spesielt…
Nyfødt baby

Barneklær må vaskes 7 ganger før det tas i bruk

I 2014 testet forbrukerrådet barneklær for giftstoffer fra…
Barneklær

Slik oppbevarer du barneklær riktig

Det er utrolig kjedelig å bruke tid på å pakke bort barneklær…
Er jeg gravid?

7 tegn på at du er gravid

Er du gravid? Uansett om du forsøker eller ei kan det i starten…
Sparkebukser til baby fra Hust&Claire

Babyklærne du trenger til nyfødte om sommeren

Spesielt første gang du får en baby er det masse nytt du trenger,…
Mammakroppen er ikke den samme som før du fikk baby.

Slik blir mammakroppen din etter en fødsel

Alle skjønner eller vet at det å gå gravid og føde en baby…
Gravid mamma klar for å føde.

16 ting du må pakke med til sykehuset når du skal føde

Sykehusbagen, som inneholder det du trenger når du drar til…
1+1 = 3

9 tegn på at fødselen er i gang og du skal føde

Vi er gravid i ca 280 dager, beregnet fra første dag av siste…
Slik gir du babyen melk med flaske

Slik gir du babyen melk med flaske

Du har en baby og en (tåte)flaske - men hvordan "kobler" du…
Mammatrening blir stadig mer populært.

Mammatrening mer populært

Mammatrening har de siste årene blitt stadig mer populært. Gravide…
– Helt ok med sykmeldinger mot slutten av svangerskapet

- Helt ok med sykmeldinger mot slutten av svangerskapet

I følge Bergens Tidende har rundt 60 prosent av alle gravide…

Amming gir høyere IQ og inntekt

Det har lenge og av mange blitt argumentert for at amming har…
Nybakt Pappa

Mitt beste tips til nybakte mammaer (og pappaer)

Det kan være at du er lei av alle som vil gi deg tips og gode…
Nybakt Pappa

Flere nybakte pappaer med babyen sin

I Norge har både nybakte mammaer og pappaer trolig verdens beste…

3 ting alle nybakte mammaer bør ha

/
Som nybakt mamma får eller lager du ofte lister med ting du…
Pass på at babyen ikke kan putte noe giftig i munnen.

Giftig hos besteforeldre

Alle som får eller har en baby flytter etterhvert farlige og…
Nybakt Mamma lurer på

Hva tror du flest nybakte mammaer lurer på?

/
Har du noen ganger sittet og tenkt hva andre nybakte mammaer…
For mye sol er ikke bra for gravide og små bran.

Mye sol farlig når du er gravid

For mange er det å ligge å slappe av mens solen steker noe…

Så mange bleier bruker en baby

Alle vet at babyer bruker bleier, men vet du hvor mange bleier…
jul med småbarn

7 råd for Julen med baby

Julen nærmer seg og er det din første jul med en baby vil det…
Søskenkrangling

Søskenkrangling kan være farlig

Alle som er vokst opp med en bror eller søster kjenner til det.…
Babyklær 0-2 år

Barneklær i ull og bambus

Barneklær i ull er noe små barn kan bruke (nesten) året rundt…
kaffe

Mat, kaffe og allergi ved amming

Når du ammer har du ansvar for mat til både deg og babyen.…
Babyshower

Babyshower-leker og ting du kan gjøre

En babyshower handler om en super dag eller kveld med gode venninner.…
Anbefalt amming

Amming, alkohol og tobakk

De fleste vet at du ikke må drikke alkohol eller røyke når…
Baby sover

Hvorfor sovner ikke babyen?

1 av 4 små barn har problemer med å sovne om kvelden noe som…
Melk til små barn

Melk til småbarn over 1 år

De første årene får barn melk fra mor eller morsmelkerstattning,…
Babyleker

Gode babyleker

Det er mange ting du bør tenke på når du skal kjøpe babyleker…
Baby får tenner

Babyer får tenner

Tenner hos en baby er for mange et skille på når babyen er…
Gravid mage hos NybaktMamma

Babyshower blir mer og mer vanlig i Norge

Babyshower stammer fra USA, men har de siste årene begynt å…
Kumelk til baby

Kumelk og gluten til babyer

Gluten Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet…
Kivat lue

Ikke syk av å gå uten lue

En klassisk beskjed er at du må ha på lue, hvis ikke blir du…
Nyfødt baby

Hvor mye bør en baby sove?

Mange lurer man på om babyen sover for lite eller for mye.…
Nytt navn til babyen

Nytt navn til babyen - hva kan velges

Den som har foreldreansvaret kan velge om barnet skal ha mors…
Baby spiser

Enkelt å lage barnemat

Er du lei av å kjøpe barnemat og kunne tenke deg å prøve…
Baby spiser

Mat til babyer

Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks…
nybaktmamma logo

NybaktMamma, spørsmål og svar

De aller fleste som får baby har en rekke spørsmål. Ofte kommer…