Hvor ofte skal en baby ammes?

Hvor ofte skal babyen ammes?

Hvor ofte skal babyen ammes?

Dette er et veldig vanlig spørsmål for nybakte mammaer, spesielt første gangen de får en baby.

Mange opplever et alt for stort press på å skulle lykkes med ammingen, og det kan i seg selv virke mot sin hensikt. Det er ingen tvil om at det er mange fordeler med å få til ammingen, for både mor og barn, men det er heller ingen krise om du ikke får det til.

Les også: 3 tips for å lykkes med ammingen fra helsesøster

La babyen bestemme

Når ammingen fungerer kommer ofte spørsmålet om når og hvor mye. Det som er så fint er at du får god hjelp av babyen din til å svare på dette.

Det mest vanlige svaret på hvor ofte babyen skal ammes er at babyen bør selv få bestemme når det skal ammes.

Noen babyer bruker litt tid på å skjønne hvordan de skal suge på puppen, mens andre babyer skjønner dette nesten med en gang. De første ukene spiser babyen veldig ofte og det er ikke uvanlig med 8 til 12 måltider pr døgn, noen ganger enda mer.

Ammingen i starten kan ofte oppleves som ammeperioder / ammeepisoder som glir over i hverandre. Antall amminger vil gradvis bli redusert, men det er ingen fasit på hvor fort.

Jo oftere du ammer, jo mer melk vil du produsere. Dette er kroppen og babyen måte å regulere tilbud og etterspørsel etter morsmelk slik at det er nok melk til babyen. Hvis babyen din spiser lite kan det være lurt å følge med på vekten for å være sikker på at den vokser og legger på seg. Ta kontakt med helsestasjonen om du er usikker.

Tegn på at babyen trenger mer mat

Det skjer at babyen ikke får ikke seg nok mat bare med å bli ammet.

Typiske tegn på dette er at babyen våkner raskt etter forrige måltid og er mer sulten, er veldig glupsk når du ammer eller er urolig når du ammer. Da kan det være lurt å prøve å amme oftere noe som vil øke melkeproduksjonen.

Hvis du skal reise bort fra babyen dine kan det være lurt å pumpe på samme tidspunkt som når du pleier å amme, hvis det er mulig. Det vil gjøre at melkeproduksjonen opprettholdes og du ikke like lett får melkespreng.

Les også spørsmål og svar om amming

Kilde: Helsenorge