Kumelk til baby

Kumelk og gluten til babyer

Gluten

Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag.

All barnemat som er beregnet til spedbarn under seks måneder skal merkes med om produktet inneholder gluten eller ikke.

På produkter som er beregnet til spedbarn over seks måneder følges det generelle regelverket for merking av næringsmidler til personer med glutenintoleranse.

Les også: 9 tegn på fødsel

Kumelk

Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (fra ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.

Les også: Melk til småbarn over 1 år

I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern i annet levehalvår anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

Vitamin D

Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.

I Norge anbefales det at spedbarn fra fire ukers alder får vitamin D-tilskudd i form av tran, og barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper. Det er ikke tradisjon hos ikke-vestlige innvandrere å bruke tran, derfor gis det tilbud om gratis vitamin D-dråper.

Kilde: Helsedirektoratet / Matportalen