– Helt ok med sykmeldinger mot slutten av svangerskapet

– Helt ok med sykmeldinger mot slutten av svangerskapet

I følge Bergens Tidende har rundt 60 prosent av alle gravide arbeidstakere minst ett sykefravær i løpet av  graviditeten, og gravide står for ca. en tredjedel av alle fraværsdager for kvinner i alderen 20-39 år.

Hvis ikke du har opplevd det selv, så kjenner du helt sikkert én eller flere venninner som har blitt sykemeldt når de var gravide. I følge en NAV-rapport fra 2007, har sykefravær i forbindelse med svangerskap økt med 5.2 prosent fra 2002 til 2007. Og det er ingen grunn til å tro at den veksten har stanset eller blitt redusert i årene frem til i dag.

Les svar på: Hvor mange kilo bør jeg legge på meg som gravid?

Skjer økningen i antall sykemeldinger fordi ordningene og arbeidsforholdene for gravide ikke er gode nok, og gravide derfor må “jukse” det til med sykemeldinger? Kan det være at arbeidsgivere ikke er flink nok til å legge til rette slik at gravide kan jobbe lengst mulig.

– Jeg syntes det er helt ok at mange kvinner ikke arbeider de siste tre månedene av svangerskapet. Dette er ikke et uttrykk for sykeliggjøring av gravide. Men det har mer med politikk enn med medisin å gjøre, sier Kjell Å. Salvesen er professor og overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital til NHI.

Les svar på: Kan orgasme sette i gang fødselen min?

Salvesen tror det er mye farligere å legge seg på sofaen og se på TV og spise potetgull og drikke cola i graviditeten enn å være i arbeid. Jeg tror fysisk aktivitet i graviditeten er bra. Det finnes nesten ikke fysisk arbeid i Norge der arbeidet er et problem i seg selv. Det er viktig at gravide rører seg og ikke ender opp innaktive.

Les svar på: Er det farlig for gravide å drikke kaffe?