Så mange angrepiller (nødprevensjon) selges i Norge hvert år

Ønsker du ikke å bli nybakt mamma, kan en angrepille – eller nødprevensjon som det heter nå – være løsningen for deg.

Les også: 7 tegn på at du er gravid

Totalt ble det i 2014 solgt rett under 142.000 doser nødprevensjon, hvorav 9 000 (6 prosent) av salget skjer i dagligvarebutikker. Dette er en reduksjon på ni prosent i forhold til året før, i følge tall fra Folkehelseinstituttet.

I første halvår av 2015 ble det solgt i overkant av 70.000 doser med nødprevensjon, hvor rundt syv prosent skjer i dagligvare-butikk. Dette er på samme nivåer som året før.

Siden mai i år har det vært to ulike typer reseptfri nødprevensjon tilgjengelig. Preparatet Norlevo® (virkestoff levonorgestrel) er mulig å kjøpe  både i dagligvare og apotek, mens Ellaone® (virkestoff ulipristal) enn så lenge bare er tilgjengelig i apotek.

Statens legemiddelverk har kommet med forslag om at Ellaone® også skal bli tilgjengelig i butikk fra februar 2016.

Tidsvinduet for inntak etter ubeskyttet sex/prevensjonssvikt er 120 timer (5 døgn) for ulipristal, mens det er 72 timer (3 døgn) for levonorgestrel.

Les også: Nybakte mamma’er blir stadig eldre

Nødprevensjon eller angrepill

Det er i utgangspunktet ikke noen forskjell mellom nødprevensjon og angrepille.

Angrepille har vært begrepet som historisk har vært mest brukt, men mange føler at det har et for negativt fokus og at det selvfølgelig kan brukes selv om du ikke angrer. Over 96 prosent av alle svangerskapsavbrudd i 2014 var selvbestemt.

Les svaret på: Bør jeg ta tidlig ultralyd?