Baby sover

Vil forby sprinkelseng-beskytter for baby etter økning i dødsfall

Ny forskning viser at sprinkelseng-beskyttere, det vil si sengepolstring i et mykt stoff som festes på innsiden av, har vært brukt i et økende antall dødsfall. Nå vil amerikanske barneleger forby bruken av sprinkelseng-beskytter i babysenger.

Det skriver Norsk Helseinformatikk og henviser til en artikkel som ble publisert i det amerikanske legetidsskriftet Journal of Pediatrics i november 2015. Du finner link til artikkelen nederst.

Noen tror at sprinkelseng-beskyttere beskytter babyens hode mot slag fra sengekanten, men forfatterne har funnet at slike hendelser bare gir barnet mindre blåmerker. Dersom du vil hindre at armer og bein stikker ut mellom sprinklene i sengen, anbefaler forfatterne at du heller bruker nettingsengekanter.

Les også: Kan babyen sove i samme seng som oss?

Farligere eller mer informasjon?

Artikkelen har sett på sprinkelseng-beskyttere relaterte dødsfall i perioden 1985-2012 og ulykker og skader fra 1990 til 2012. De siste 7 årene har det vært tre ganger så mange dødsfall knyttet til bruk av sprinkelseng-beskytter enn i årene før. Deler av forklaringen er bedre rapportering.

Det ble sett på 48 dødsfall på grunn av kvelning og 2/3 av disse var forårsaket av sprinkelseng-beskytteren alene, heter det i artikkelen. De andre dødsfallene skylles at babyen har satt seg fast mellom sengekanten og noe annet. Den gjennomsnittlig alderen på babyene som døde var 4.6 måneder.

Studien fant også at 146 ulykker uten dødelig resultat var forårsaket av sprinkelseng-beskytter.

Også tynne sprinkelseng-beskyttere

Studien ønsket å undersøke om det var forskjell i tykke og tynne sprinkelseng-beskyttere, men det var ikke alle rapportene som hadde sett på dette. Men tre rapporter hadde inkludert tykkelsen på sprinkelseng-beskytteren til 2-5 cm, samt at flere bilder fra åstedene viser det som ser ut som tynne sprinkelseng-beskyttere.

Det blir i artikkelen understreket at det er rimelig å tro at antall dødsfall på grunn av sprinkelseng-beskyttere fortsatt er underrapportert og at det riktige tallet er høyere.

Les også: Kan spedbarn (0-1 år) drikke vann fra springen?

Forbud – raskt

Det er tidligere blitt gjennomført kampanjer for å advare mot sprinkelseng-beskyttere, men det ser ikke ut til å ha ønsket effekt. Antall ulykker og dødsfall fortsetter å stige i USA.

Derfor anbefales det i artikkelen at tradisjonelle sprinkelseng-beskyttere og sengekanter forbys i USA. Det blir også lagt vekt på at et slikt forbud bør komme raskt da den eneste reelle muligheten for å forhindre slike dødsfall er å fjerne sprinkelseng-beskyttere fra butikkene.

Les hele artikkelen i Journal of Pediatrics her: http://www.jpeds.com/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/ympd/7897Scheers.pdf

Les også: Hvordan få en baby til å sove?